Så här fungerar ventilationen i Er lägenhet !  Brf Draget

Självdrag är det äldsta ventilationssystemet . Det finns ventiler i kök och badrum där luften ska sugas bort / evakueras.  Dessa kallas för frånluftsventiler. Det finns ventiler där luften ska komma in, i vardagsrum och sovrum. Sådana  kallas för friskluftsventiler.  Vissa bostäder har intag av frisk luft i badrum genom ventiler som kallas för ” stockholmsventilation ”. Detta är friskluftsventiler som sitter ofta på låg höjd på väggen i badrum och som ska mata på med ersättningsluft till frånluften ovanför i badrummet. Genom att ge en luftström av kallare luft så förstärker man att den varma fuktiga luften snabbare stiger och evakueras i frånluftsventilen i badrummet. Självdragsventilation har inga fläktar som styr ventilationen. Det finns inga motorer i systemet. Självdragsventilation byggde man i början av 1900-talet och fram till 40-talet då man övergick till att montera centrala fläktar på tak, s k mekanisk frånluftsventilation.  Under 80-talet så byggdes många bostäder om,  man förstärkte självdragssystemen med småfläktar i bostäderna.. Bostäderna fick små fläktar i kök och ofta även badrum. Fläktarna installerades på det gamla självdragssystemet.  Ni har alltså självdragsventilation som har förstärkt med små fläktar i bostäderna. Ni har också kvar Stockholmsventilationen till stor del i original, som tar in ersättningsluft till badrummen. Vid OVK-besiktning konstaterar man  vilket system som byggnaden har och man besiktigar sedan efter det. I ert hus så är det viktigt att Ni har grundflöde dygnet runt. Det är svårt med alla små fläktar. Det finns ofta kallrasspjäll i dem som hindrar flödet när fläktarna är avstängda.   Kök, wc och badrum måste alltid ha frånluftsventiler. Sovrum, vardagsrum, kontor etc andra rum, måste alltid ha friskluftsventiler. Ett rum får inte vara

” utan ” ventilation. OBS. mycket vanligt att man delar på rum och göra flera rum av 1, osv. I Stockholm är det också vanligt att man gör om klädförråd, osv till sovrum. Detta blir då fel i ovk-besiktningen eftersom det måste finnas friskluftsventiler. Mycket vanligt vid renovering / ombyggnation, som sedan inte går igenom vid ovk-besiktningen. Viktigt att fråga före planerad ombyggnation.    Vid besiktning av självdrag så ska självdraget fungera med drag åt rätt håll, dvs det får inte komma in luft i badrum eller kök, där det ska evakueras ( sugas bort ) luft.  Friskluftsventiler ska finnas öppna i alla rum, sovrum, och vardagsrum. Där ska de förse bostaden med ny luft. Den nya luften ska gå igenom bostaden och eftersom den nya luften ska vara kallare, än den gamla luften, så ska den nya kallare luften puffa upp den gamla luften framåt/ uppåt/ mot kök och badrum, där det ska sugas bort. Så ska självdraget fungera dygnet runt. Kallras är vanligt i självdragssystem. Det betyder att flödet blir omvänt i en pipa ( ventilationsrör i skorstenen ) Plötsligt kommer det in luft där det ska sugas bort. Detta medför ofta lukter, eftersom det omvända flödet suger med sig lukter ifrån de andras pipor i skorstenen. Kommer det ut rök / matlagningsos / i en pipa där det sprutar ut os på taket och samtidigt sugs det ned luft felaktigt i pipan brevid, så dras lukten med flödet.  Kallras / och omvända flöden / beror på brist på friskluft och brist på ersättningsluft. Det försvinner luft på ett ställe i bostaden, t ex i köket där man har fläkt, då hinner inte friskluftsventilerna i vardagsrum o sovrum med att mata på så mycket, luft då vänder flödet i en annan kanal för att mata på med luft. I samma stund som fläkten stängs av i köket, så försvinner det omvända flödet. Det är vanligt att man har omvända flöden, fast man inte har märkt det. Ofta är det fläktar i kök o badrum som ” ställer till ” detta scenario, som egentligen inte är ” konstigt eller fel ” bara en naturlig följd av att det plötsligt försvinner 40-60 liter i sekunden i köket och all den luften måste ersättas – enklast för luften är att vända på flödet i en öppen kanal rakt in i bostaden. Man kan också känna kraftigt drag ifrån nyckelhål, brevlådor o liknande. Allt liknande är tecken på brist på ersättningsluft.

 

¤ När Ni lagar mat och det blir osigt, öppna ett fönster i vardagsrum eller sovrum – INTE i köket. Tilluften blir för stor i köket och självdragsventilen i köket kommer inte hinna med, istället trycks då allt os in i bostaden. Håll  dörrar i bostaden öppna för att hjälpa till.

¤ När Ni badar / duschar och ånga uppstår i bad, öppna ett fönster i sovrum / vardagsrum 5 minuter,

¤ Det är normalt. Att luftomsättningen ökar ju kallare det är, eftersom temperaturskillnaden blir större. Det är inget fel. Mycket  temperaturskillnad = Mycket ventilation.

¤ Blockera inte tilluftsventilerna. Drar det kallt- så överväg att montera in fler !

¤ Antalet frisklufts-ventiler – fördelar luftintaget. Ju fler ventiler – ju mindre drag på varje .

¤ OVK-besiktning. Lagen om obligatorisk ventilationskontroll. I hus med självdrag ska kontroll göras vart 6:e år.

¤ Fläktar i självdrag:   Tänk på att fläkten inte får hindra självdraget avslagen.

Frågor ? Kontakta Ventexpert AB / Johanna Melin 08-32 33 22. www.ventexpert.se 

e-post: info@ventexpert.se.